Pojdi na vsebino

Bozicek, Superman in Jezus so res face!

Sreco imam, da mi nikoli ni bilo potrebno poleg sole, hoditi se k verouku ali podobnim oslarijam. Prav tako imam sreco, da mi tovrstne zadeve nikoli niso bile prepovedane, temvec prav lepo povedane in predstavljene. Sam sem prisel do spoznanja, da je vera lahko  lepa zadeva, vse dokler, jo lahko dojemas po svoje in ti je hkrati nihce ne vsiljuje. Nekaj, kar je neotipljivega in misticnega nisem nikoli akceptiral. Vedno sem imel vprasanje “vec”. Da nekdo lahko po nekaj dneh vstane iz groba, se mi je ze kot otroku zdelo najmanj cudno, ce ne smesno. Prav tako, kot to, da ima nekdo taksne sani, da z njimi leti po zraku!? Prosim, ne mi trosit neumnosti, kako sem bil prikrajsan za lepo otrostvo in se na ta nacin nisem mogel poistovetiti z otroskimi junaki! Prav obratno! Pa se kako sem se! Zame so bila vsa pravljicna bitja zanimiva. Moj dalec najvecji junak je bil Superman! On je bil res faca! S sosolci v vrtecu in mali soli, sem se pogosto kregal in jim dopovedoval, da je moj junak mocnejsi od Jezusa, – o katerem so oni poslusali pri verouku. Spomnim se, kako sem jih doma slisal, ker je mami na roditeljskemu sestanku dobila pod nos, naj mi prepove siriti moje teorije, kako so Jezus, Superman, Bozicek, Dedek Mraz, Peter Pan in ostali, le pravljicna bitja, ki v resnici nikoli niso obstajala. Ko so mi nato doma na lep nacin poiskusali dopovedati, kako in kaj je z Jezusom, sem imel ponovno toliko vprasanj, da sem kmalu imel zopet mir. Ce mi nihce ni znal razloziti, na kaksen nacin je nekdo vstal iz groba, je bilo zame isto, kot mi nihce ni znal razloziti, kje se nahaja planet Kripton, od koder je prisel Superman! Skratka, pravljice imam rad, lepo jih je poslusati, lepo pa je tudi, ce ti zdrava pamet da vedeti, da je vsako pretiravanje s temi zadevami lahko zelo skodljivo.

Sem pa seveda vesel, da mi vceraj ni bilo potrebno iti v sluzbo. Res skoda, da imamo praznike le po nekaterih od teh pravljicnih junakov. Mogoce kdo ve, kdaj se je rodil Superman?

 • Share/Bookmark

12 Komentarjev

 1. NatašaNataša je napisal:

  Jaz vem samo kje se je Superman rodil. Lahko organiziramo romanje. ;)

  26.12.2007 ob 09:47 | Permalink
 2. NatašaNataša je napisal:

  Čas na Kriptonu itak drugače teče, zato ni važno kdaj. Sem še želela dodati.

  26.12.2007 ob 09:50 | Permalink
 3. Sajt je napisal:

  Ne vem no. Že na pogled se vidi da je Jezus eno bolj grintavo dete. Si imel kar prav.

  26.12.2007 ob 10:18 | Permalink
 4. kinkitonekinkitone je napisal:

  Kučan vse premaga.

  26.12.2007 ob 11:06 | Permalink
 5. bunny je napisal:

  Važn je, da človek ima nekaj v kar verjame in da mu to v ključnih momentih pomaga. Je tako? Je tako! ;)

  26.12.2007 ob 12:12 | Permalink
 6. šušišuši je napisal:

  a upaš it to razložit moji stari mami? :D

  Jaz sem za praznike na rd vseh disneyivih junakov…ker so mi tako všeč. Pa več se ve o njih kot o Jezusu ;)

  26.12.2007 ob 12:30 | Permalink
 7. lonDONlonDON je napisal:

  Natasa, predlagam romanje na Kripton! Sajt, od vseh pravljicnih junakov, se mi Jezus res zdi pravi hipi proti drugim. Kinki v mojih letih je bil Kucan se resnicna osebnost! Sele kasneje sem ugotovil, da je bil pravzaprav pravljicno bitje. Bunny res je! Jaz verjamem, da bi mi v kljucnih momentih Superman prisel se kako prav. Susi organiziraj sestanek s tvojo staro mamo, da ji razloziva nekaj stvari! ;)

  26.12.2007 ob 18:28 | Permalink
 8. ambala je napisal:

  Vsaka stvar je za neki dobra. Tud rojstvo odrešenika: imamo frej dan. Oh ne, dva: ko je umrl tud enga! Juhu!

  26.12.2007 ob 22:34 | Permalink
 9. irencairenca je napisal:

  Biljardnica, jutri ob 19h?

  27.12.2007 ob 11:20 | Permalink
 10. nada je napisal:

  Moj oče je bil moder človek,nikoli ni verjel v pravljice….cerkev in politiko….zato sem bila toliko bolj presenečena nad njegovimi besedami nekega dne v bolnišnici. Moči so ga zapuščale, bolezen je napredovala a njegove misli so bile jasne in bistre, ko so ga oblile solze…..rekel mi je ” Veš, molil sem” ” jaz nebi še umrl”….. Nikoli ne reci nikoli.

  27.12.2007 ob 16:37 | Permalink
 11. Mitja je napisal:

  V trenutkih nesreče se jih ničkoliko zateče k veri v upanju na pomoč. Poznam kar nekaj ljudi, ki je že ležalo na smrtni postelji in so preživeli, ker jim je vera vlila upanje. Napihnite balon o Jezusu še malo in upam, da vam poči še ko ga boste napihovali, direktno pred obrazom. Lp.

  3.01.2008 ob 20:49 | Permalink
 12. levinjalevinja je napisal:

  Jap Nada(upanje) za zamisliti se je…

  3.01.2008 ob 20:56 | Permalink

Pusti komentar

Vaš e-poštni naslov nebo nikoli objavljen oz. posredovan tretji osebi. Obvezna polja so označena z *
*
*